Er is niets beter dan een zacht en kleverig koekje, vers uit de oven. Maar koekjes vers houden is een uitdaging. Hier zijn onze beste tips voor het bewaren van koekjes.
Hoe lang koekjes houdbaar zijn hangt af van twee factoren
– het type koekje
– de manier waarop het koekje wordt opgeslagen
Droge Koekjes
Zoals zandkoekkoekjes, maizendakoekjes of gemberkoekjes, blijven langer vers omdat ze heel weinig vocht bevatten. Droge koekjes worden muf wanneer ze vocht uit de lucht opzuigen. Hierdoor worden ze zacht en verliezen ze hun crunch.
Zorg ervoor dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze opbergt. Bewaar ze bij kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Het makkelijkste is een bakje met deksel. Probeer zoveel mogelijk verschillende smaken apart te bewaren, want na verloop van tijd zullen sterk gearomatiseerde koekjes zoals melasse of munt in andere koekjes sijpelen. Als je niet voldoende bakjes hebt, doe je elke smaak in een eigen (diepvries)zakje en dan gezamelijk in het bakje.
Als je koekjes in lagen opslaat, gebruik dan perkamentpapier of vetvrij papier om ze gescheiden te houden.
Als je de koekjes op deze manier bewaard, moeten droge koekjes twee tot drie weken meegaan, afhankelijk van het recept. Sommige mensen vinden het leuk om ze te showen en voor het grijpen te houden in een niet afgesloten bakje, dat kan natuurlijk ook, maar dan zijn ze slechts zo’n drie tot vier dagen houdbaar.
Zachte koekjes
Zachte koekjes, zoals chocoladeschilfers en pindakaaskoekjes, zijn moeilijker vers te houden, omdat ze hun taaie textuur behouden door de vochtbalans in het koekje. Veel soorten zachte koekjes hebben veel vocht in het midden en minder aan de randen, waardoor ze in het midden zacht zijn en aan de randen knapperig. Chewy koekjes worden muf wanneer ze vocht verliezen aan de omringende lucht en uiteindelijk zullen ze hard en broos worden.
Zorg ervoor dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze opbergt. Net als droge koekjes, wil je deze koekjes in een luchtdichte verpakking bewaren, zodat ze hun vocht vasthouden. Bewaar verschillende smaken apart, want na verloop van tijd zullen smaken van sterk gearomatiseerde koekjes in andere koekjes sijpelen, dus je wilt elke smaak in zijn eigen bakje bewaren. Omdat “taaie” koekjes aan elkaar kunnen kleven, plaats je lagen perkament of vetvrij papier tussen de koekjes.
Op de juiste manier bewaard, moeten zachte koekjes tot een week bij kamertemperatuur houdbaar zijn. Wanneer je ze niet luchtdicht verpakt, zullen ze in twee tot drie dagen oud zijn.
Koekjes invriezen
Wil je ze echt lang bewaren, dan zal je ze moeten invriezen. Als je een vers gebakken koekje invriest, behoudt je die frisse smaak en textuur, zodat je er op elk moment van kunt genieten. Voor het beste resultaat laat je jouw koekjes volledig afkoelen en doe je ze direct daarna in de vriezer.
Je moet ervoor zorgen dat de koekjes goed verpakt zijn en beschermd zijn tegen lucht. Als je onverpakte koekjes bewaart, worden ze blootgesteld aan vriesbrand en ijsvorming.
Plaats de koekjes in een diepvrieszakje en knijp vervolgens zoveel mogelijk lucht uit het zakje als mogelijk. Plaats de verpakte koekjes daarna nog in een luchtdicht bakje. Zorg ervoor dat de deksel goed vastzit. Vergeet niet je bakje te dateren en te labelen, zodat je weet wat erin zit en hoelang ze al in de vriezer zitten als je gaan opschonen. Zachte koekjes kunnen aan elkaar plakken, dus plaats een stuk bakpapier, vetvrij papier of plasticfolie tussen elk van de koekjes.
Koekjes die op deze manier worden ingevroren blijven maximaal drie maanden goed.
Bevroren koekjes ontdooien
De gemakkelijkste manier om een bevroren koekje te ontdooien is door het op je aanrecht te leggen en op kamertemperatuur te laten komen. Dit duurt één tot twee uur, afhankelijk van het koekje en de temperatuur in je keuken. Het ontdooide koekje zal smaken alsof het die dag gebakken is, omdat je het direct hebt ingevroren.
Als je niet kunt wachten tot het koekje vanzelf ontdooit en een warm koekje wilt, kun je ontdooien en opwarmen in een oven. Leg het bevroren koekje op een met bakpapier of folie beklede bakplaat.
Doe ze in een oven op een lage temperatuur, bijv. 135 graden bij een heteluchtoven. Verwarm het koekje tot het warm is, waarschijnlijk zo’n 8 tot 10 minuten. Het midden is het laatste deel van het koekje dat wordt opgewarmd, dus als dat eenmaal warm is, is je koekje klaar om te eten!
Met deze methode zal je koekje smaken alsof het vers gebakken is en dat warme en kleverige centrum moet hebben.
Als je te ongeduldig bent om je koekje in een oven op te warmen, kan je het in de magnetron ontdooien, maar dit is zeker niet de beste manier. Het zal de smaak en textuur van het koekje beïnvloeden. De kans dat hij zacht en taai wordt is heel groot. Als je het toch wilt doorzetten, plaats dan je koekje op een bord en doe het 60 seconden in de magnetron op zo’n 800 watt vermogen. Als je het langer moet opwarmen, doe het dan in stappen van 30 seconden totdat hij helemaal ontdooit is.
We hopen dat dit voldoende tips waren om zolang mogelijk te genieten van jullie vers gebakte koekjes!