Koek is een lekkernij gemaakt van deeg, eieren, suiker en eventuele andere ingrediënten. De structuur is stevig, bruin van kleur. Koekjes kunnen stukjes sukade, noot en rozijnen bevatten. Koek wordt niet als gebak gezien.
Er zijn heel veel verschillende soorten koek
Boterkoek
Deventer koek
Dinantse koek
Eierkoek
Gemberkoek
Gevulde koek
Groninger koek
Kandijkoek
Kermiskoek
Koffiekoek
Kruidkoek
Ontbijtkoek
Oudewijvenkoek
Peperkoek
Roze koek
Taaitaaikoekjes
Het verkleinwoord koekje wordt vaak gebruikt voor klein versnaperingen voor bij de koffie of thee.
In plaats van in een oven kun je ook koek bakken in een koekenpan zoals bijvoorbeeld de pannenkoek, rijstekoek of viskoekjes.
Spekkoek
In Indonesië kent men de spekkoek deze bestaat uit op elkaar gestapelde dunne laagjes cake-achtige koek. Spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur gemaakt door gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen gemaakt werden met geraffineerde witte suiker. Later werden andere varianten bedacht, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao. Er zijn ook vrolijk gekleurde spekkoeken met bijvoorbeeld met groene pandan.