Zandkoekjes

Ingrediënten

• 1 eierdooier
• 150 gr boter (koud)
• 100 gr witte basterdsuiker
• 200 gr bloem

Bereiding

Mix alle ingrediënten tot het deeg een korrelige structuur heeft. Haal het deeg uit de kom en kneed het met koele handen tot een deeg. Het deeg moet 30 minuten rusten in de koelkast, dus rol het tot een bal en verpak in vershoudfolie. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175 °C. Na de rustperiode mag het deeg uitgerold worden. Dit kan gewoon op je keukenblad, mits dat je deze bestuift met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas of andere vorm die je in huis hebt, koekjes uit het deeg. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes met minimaal 1 cm afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, want de koekjes zullen nog iets uitlopen. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Als ze klaar zijn moet je eerst de koekjes af laten koelen op bijvoorbeeld een rooster.

Dit is een standaard deeg en hier kan je vele dingen aan toevoegen om te variëren.

Jamkoekjes
Doe een kloddertje jam in het midden bij de helft van de koekjes die je uitgestoken hebt. Vervolgens steek je met een vormpje het midden van de andere helft koekjes uit en deze leg je over de met jam besmeerde koekjes. Daarna kan je ze gewoon afbakken. Het kan zijn door de dubbele dikte dat het iets langer nodig heeft.

Pindakoekjes
Je kan diverse soorten noten of pinda’s op de koekjes doen voor het bakken. Ik zou wel voor ongezouten kiezen.

Chocoladekoekjes
De koekjes kan je bestrijken met gesmolten chocolade na het bakken als de koekjes wat afgekoeld zijn of je kan ze deels dompelen in de gesmolten chocolade. Als je stukjes chocolade door de koekjes wil dan kan je deze door het deeg mengen voor het bakken en uitsteken.